DUYGU ECE BİLALOĞLU
ÜNAL UTKU ŞEN
POLONYA
ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ

Erasmus öğrenim hareketliliği için öncellikle ingilizce dil yeterlilik sınavına girmek gerekiyor. Daha sonrasında genel ortalamanın ve dil puanın ortalaması alınarak yeni bir değer oluşturuluyor. Gitmeden önce anlaşmalar listesinde bulunan üniversitelerin ve kendi derslerinizin uyumlu olup olmadığını iyice araştırmalısınız. Kazandıktan sonra bir takım belgeleri doldurmanız gerekiyor ki bu süreçte erasmus koordinatörlüğüyle sürekli temasta kalarak hiç zorlanmadan bu işlemleri halledebilirsiniz. Asıl süreç bütün bunlardan sonra başlıyor. Belkide bütün erasmus deneyiminizi etkileyebilecek en önemli noktolardan biri yurt seçimi. Gidiceğiniz okul size bir yurt listesi yolluyor ve birini seçmenizi istiyor. Yurt seçimi yaparken kesinlikle daha önce oraya gitmiş birine danışmanız veya internetten çok iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda hızlı olmanız gerekiyor çünkü yurtlar çok hızlı doluyor.

Peki erasmus sürecinde ben neler yaşadım? Öncelikle ben bu yolculuğa kız arkadaşımla çıktım. Birlikte arkadaşınızla gitmenize elbette gerek yok ama alışma sürecini daha hızlı bir şekilde atlatabiliiyorsunuz. Biz aşırı yoğunluktan dolayı bir daireyi 4 kişi paylaştık. Sadece banyo ortak kullanımda odalarınız yine ayrı. Her katta bir mutfak vardı ve her kat kendi mutfağını kullanıyordu. Çamaşır makinaları randevu sistemiyle çalışıyordu. Her Pazar günü açılan bu sistemde kendinize uygun günü ve saati seçerek her hafta çamaşırlarınızı ücretsiz bir şekilde yıkayabiliyorsunuz.

Eğitim konusuna gelirsek açıkcası sizi çok fazla sıkmıyorlar, tabi bu gideceğiniz okula göre değişebiliyor. Biz Czestochowa University of Technology de erasmus yaptık, ordaki bütün öğretmenler bolca gezip farklı kültürleri görmemiz için teşviklerde bulundular. Bizde bu erasmus deneyimimize tam 10 ülke sığdırabildik. Çok güzel anılar biriktirdik. Eğer erasmus konusunda şüpheleriniz varsa kesinlikle gitmenizi öneririm çünkü hayatımda yaşadığım en güzel 4 buçuk aydı. Herkese tavsiye ederim. Erasmus için Polonya’yı düşünen varsa eğer kesinlikle en kalın montlarınızla gitmenizi tavsiye ederim.